Quick Access : Electronic Library Scientific Supremacy System Kuiper System
Scientific Journals Reference Books Commission Reference Books System FA
FA
تاریخ انتشار : 1398/11/23

امضاء تفاهمنامه همکاری مشترک بین مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی (NASR) و مجمع انجمنهای علمی گروه پزشکی کشور

به منظور تحکیم نظام مند همکاری های مشترک در حوزه معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تفاهم‌ نامه ‌ای بین مجمع انجمن های علمی گروه پزشکی کشور و مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی منعقد گردید. از جمله اهداف این تفاهم‌ نامه تقویت همکاری های علمی و تحلیل های کارشناسی بین نصر و مجمع، جهت افزایش مشارکت بدنه خبرگانی کشور ذکر شده است. این همکاری‌ های علمی منجر به تولید مستندات کاربردی برای کمک به اخذ تصمیمات قوی تر مبتنی بر شواهد در حوزه مسوولیت ها و مأموریت ها می‌گردد.
دکتر علی‌اکبر حق‌ دوست معاون محترم آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، این اقدام را نقطه‌ عطفی در توسعه زیرساخت ‌های غیردولتی در حوزه علوم پزشکی ذکر کردند. ایشان فرمودند که مسیر پیش رو باعث خواهد شد که انجمن ‌های قوی و باسابقه پیام‌ های خود را بهتر به مخاطبان برسانند و انجمن ‌های نوپایی که هنوز به بلوغ نرسیده ‌اند ترغیب، تشویق و حمایت شوند که هر چه سریع تر بتوانند شکل گیرند؛ زیرا در جامعه مدنی ما ضروری است تا کمک کنیم که این ارگان‌ ها شکل‌ بگیرند. ایشان اظهار امیدواری نمودند که به یاری خداوند برکات آن در آینده نزدیک بارز خواهد شد.
دکتر ایرج فاضل رئیس محترم مجمع انجمن های علمی گروه پزشکی کشور نیز ضمن تایید سخنان دکتر حق‌دوست فرمودند: حقیقتا" استفاده از نیروی علمی جامعه مهم است و انجمن‌ های علمی در این امر، تشکیلاتی بسیار کمک‌کننده هستند. مشکلی که در گذشته داشتیم دسترسی به افکار عمومی جامعه پزشکی و شنیدن صدای آنان – که بسیار مهم هستند- بوده است. لذا همیشه اهمیت دارد که راهکارهایی را بیابیم که تشکیلات رسمی وزاتخانه را با جامعه ارتباط دهیم و باید این حلقه ‌های ارتباطی را بیابیم. یکی از بهترین راه ‌ها می‌تواند استفاده از انجمن ‌ها باشد. انجمن‌ ها مجموعه‌ های خودجوشی هستند که به انتخاب افراد شکل می‌گیرند و هیات مدیره‌ های آنان معمولا" متکی به آراء یک گروه یا تخصص هستند و این روش محکم ‌ترین راه اتصال به جامعه است. لذا اگر مقام عالی وزارت بخواهند نظر جامعه پزشکی را در یک موضوع بدانند بایستی از سمت انجمن ‌های تخصصی باشد که این راه باز شده است. این اقدامات و تفاهم نامه‌ها نیز می‌تواند زمینه‌ ساز همکاری‌ ها بوده و بسیار سازنده باشد.
دکتر شهرام یزدانی سرپرست معاونت پژوهشی مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی در این جلسه ضمن تایید سخنان اساتید بیان نمودند: از بضاعت علمی که در انجمن‌ها وجود دارد فقط بخش کوچکی از آن تابه‌حال مصروف حمایت از سیستم‌ های وزارتی شده است. قبلا" موارد محدودی بوده است که مثلا" با انجمن‌ های علمی بر موضوع تعرفه‌ ملی همکاری شده است. در این شکل از تفاهم ‌نامه سه‌جانبه‌ که امروز شکل گرفته است؛ از یک سمت معاونت آموزشی بعنوان سیاست‌ گذار آموزشی حضور دارد و از سمت دیگر مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی که نقش واسطه‌ای، حمایت‌گر مالی و حتی وظیفه حمایت کارشناسی این تفاهم ‌نامه را می‌تواند انجام دهد؛ ولی اصل قضیه انجمن‌ها هستند که روی خیلی از قضایا مانند Workforce planning ، Professional training ، Role definition ، Task analysis و ... حرف اصلی را در کشور می‌زنند. الان این کارها در کشور انجام می‌شود بدون آنکه از این بدنه کارشناسی بسیار مهم استفاده شود. ایشان نیز اظهار امیدواری کردند که این تعاملات منبع خیری برای جامعه باشد و آمادگی کامل مرکز تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی برای پیشبرد اهداف این تفاهم ‌نامه را اعلام نمودند.
دکتر قاسم جان‌بابایی معاون محترم درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در سخنانی فرمودند: انجمن‌ های علوم پزشکی در همکاری خوبی که با معاونت درمان داشته ‌اند، بسیار کمک کننده بوده و تاکنون راهنما های بالینی و استاندارد های خدمتی زیادی به کمک انجمن ‌ها در کشور تدوین شده است که بسیار ارزشمند است. ایشان اختصاص فضای فیزیکی مناسب در وزارتخانه برای حضور بیشتر فرهیختگان و اساتید و اعضاء محترم انجمن‌ها را برای فعالیت‌ های علمی مثل تدوین clinical pathway یا استفاده از انجمن‌ها برای نظارت و ... را یادآور شدند. همچنین اظهار تمایل نمودند که بتوانند در پیشبرد اهداف این تفاهم ‌نامه نقش پررنگ‌ تر و رسمی ‌تری داشته باشند. آقای دکتر سلیمی معاون محترم آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران فرمودند: این تفاهم ‌نامه از منظر انجمن‌ ها حقیقتا" یک دستاورد بزرگ است. ایشان از اینکه یک طرف این مثلث، مجمع انجمن ‌ها انتخاب شده است؛ در حالی که می‌توانست دبیرخانه کمیسیون‌های پزشکی کشور باشد تشکر نمودند و فرمودند: این اقدام می‌تواند تمایل کنونی انجمن‌ها به سمت معاونت درمان را به سمت معاونت آموزشی نیز هموار نماید و اظهار امیدواری نمودند که با این تغییر، انجمن‌ها بتوانند از دو بال توانا استفاده کنند.
مطابق با بندهای این توافق نامه مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی متعهد شده است که هدایت کلی، تأمین منابع مالی، نظارت بر کیفیت مستندات تولیدی و تضمین کیفیت تحقیقات و تنظیم متون کارشناسی و خبرگی (در حد مقدورات و حسب زمان) در کنار تسهیل استفاده از محتوای تولید شده در سیاستگذاری های کشوری را بعهده گیرد. همچنین اولویت بندی موضوعی تحقیقات در راستای هدف تفاهم نامه و نظارت کیفی و تأیید محتویات علمی تولید شده ار تعهدات مجمع انجمن ‌های علمی گروه پزشکی است.
معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز ضمن مشارکت در تعیین اولویت های تحقیقاتی؛ حمایت و بسترسازی برای تحقق اهداف تفاهم نامه و اهتمام جدی در ایجاد بستر مناسب برای کاربست نتایج حاصل از این تفاهم نامه را متعهد شده است.
مدت این تفاهم نامه که به منزله چارچوب کلی همکاری های متقابل تلقی می‌گردد، سه سال تعیین شده که قابل تمدید نیز می‌باشد.
در انتهای جلسه دکتر حقدوست فرمودند: با این تفاهم‌ نامه و طی سازو کارهای معینی انجمن‌ ها می‌توانند در طی یک سال گزارش‌های سیاستی بدهند و اظهار امیدواری نمودند که با حمایت انجمن‌ ها و حمایت وراهبری و پشتوانه نظام پزشکی منابع مالی اختصاص یافته به صورتی بهینه مصروف گردد تا در سال ‌های بعد منابع مالی بیشتری به این امر مهم اختصاص یابد.
اطلاعات تکمیلی در خصوص شیوه عملیاتی شدن مفاد این تفاهم ‌نامه و کاربردی نمودن محتوا های علمی ناشی از مستندات تولیدی، از طریق همین سایت و سایت معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به ‌اطلاع پژوهشگران و فرهیختگان محترم خواهد رسید.